Tények a gyümölcscukorról

Mi is az a fruktóz?

A szénhidrát az egyik legfontosabb eleme az emberi táplálkozásnak, hiszen mi az ősidőkben először ezzel az anyaggal találkoztunk: ott voltak a gabonákban és a gumókban, a mézben, a gyümölcsökben és a zöldségekben az olyan egyszerű cukrok, mint a glükóz és a fruktóz.

A módszerek azonban egyre finomodtak és kifejlesztették a cukornádból és a cukorrépából a szacharózt, ami már egyáltalán nem járt olyan előnyökkel, mint az egyszerű cukrok, mint például a gyümölcscukor.

dinnye-fruktoz

A tiszta kristályos fruktózt először 20 évvel ezelőtt dobták a piacra, mint élelmiszer és üdítőital alapanyagot, miután kissé hamarabb egészségügyi hatásait is kikutatták. A tiszta, kristályos fruktóz elhanyagolható mennyiségben tartalmazott szénhidrátot, ugyanakkor ehelyett számos más értékes tápanyagot tartalmaz. Az élelmiszer tudósok és szakemberek előnyben részesítik a tiszta, kristályos fruktózt, mert funkcionális tulajdonságain túl olyan édességgel rendelkezik, ami által használata kiterjeszthető a legkülönbözőbb ételekre és italokra.

A fruktóz előállítása

A tiszta, kristályos fruktóz egy olyan termék, melyet kukoricából állítanak elő, kétféle módszerrel. Azonban az első módszer szerint a kukoricamagból kivonják kukoricakeményítőt, melyet egy sor feldolgozási lépésben alakítanak fruktózzá, amíg a glükóz enzimatikusan fruktózzá alakul. Az utóbbi eljárásban ezzel szemben a kukorica egy enzimatikusan hidrolizált folyamatban vesz részt, hogy a diszacharid kötést feloldják és felszabadulhasson a glükóz és a fruktóz. Mindkét folyamat végén a gyümölcscukor kikristályosodik, megszárad és így a kívánt szemcseméretűre őrlik, majd csomagolják. A kristályos termék már igen ragyogó fehér és magas tisztaságú.

Gyümölcscukor és HFS (magas fruktóz tartalmú szirup) nem ugyanaz. A fruktóz édesebb, mint a répacukor, íze szelídebb és kevesebb kalóriát is tartalmaz. A gyümölcscukor alacsony glikémiás indexű, nem okoz kiugróan magas vagy alacsony vércukorértékeket.

A kristályos fruktóz és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup nem ugyanaz!

A nyilvánosság, a sajtó, de sokszor még a tudósok is összetévesztik a kristályos cukrot a magas fruktóz tartalmú sziruppal (HFC vagy HFS). ez a két termék azonban eléggé sok mindenben eltér. Bár a legtöbben arra számítanak, hogy a tiszta, kristályos fruktóz ugyanannyi mennyiségben tartalmaz fruktózt, mint a HFS, mégis valójában a HFS fele-fele arányban gyümölcscukorból és szacahrózból áll.

Ez a különbség kémiailag igen jelentős és jelentős különbségekhez vezet az egyes élelmiszer ipari alkalmazások és a fiziológiai válaszok esetében.

Biztonságossága

A gyümölcscukorra és a HFS-re már régóta úgy tekintenek mint teljesen biztonságos anyagokra. A GRAS minősítést alaposan dokumentált számos irányadó tudományos értékelésnek és kutatásnak köszönhetik. Az FDa arra a következtetésre jutott, hogy a magas fruktóz kukoricaszirup teljesen biztonságos az élelmiszerekben való felhasználásra. Az ILSi szakértői testülete megállapította, hogy a fruktóz értékes, hagyományos energiaforrás és nincs alapja annak, hogy felhasználására vonatkozólag meg kellene határozni egy napi maximum ajánlott mennyiséget. 

Az ENSZ és a WHO közleményben tudatták véleményüket, mely szerint az elhízásért jórészt a szacharóz tehető felelőssé, így azt mindenképpen érdemesebb lenne leváltani egy sokkal biztonságosabb alternatívára, ami nem okoz szív- és érrendszeri megbetegedéseket, cukorbetegséget és elhízást sem. A fruktóz pedig egy ilyen lehetséges alternatívának bizonyult. 

A fruktóz által egészen új élelmiszeripari termékek és italok kerülhettek az áruházak polcaira, hiszen stabil szerkezetének köszönhetően nagyban növeli az egyes élelmiszer eltarthatóságát, szavatosságát. ráadásul nem-kristályosodó tulajdonságának köszönhetően nedves és puha kekszeket, fagyasztott gyümölcsleveket és csökkentett energiatartalmú ételeket is elő lehetett állítani, ezek sokkal krémesebbek és zamatosabbak lettek, mintha szacharózzal készültek volna.

Gyümölcscukor ITT!

Gyümölcscukor(Fruktóz) 500g Natura

Gyümölcscukor (Fruktóz) 500g Natura

Ez a legédesebb ízű cukor, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb elegendő.

Ár: 1055 Ft
Megnézem

Naturmind Gyümölcscukorfruktóz 1kg

Naturmind Gyümölcscukor fruktóz 1kg

Ez a legédesebb ízű cukor, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb elegendő.

Ár: 2355 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!