Igen, a fruktóz a természetben is előforduló cukor. Éppen ezért könnyű érvelni biztonságossága mellet, hiszen a természet részeként mi magunk is nap, mint nap fogyasztjuk.
A gyümölcscukor természetes állapotban rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálható és a méz is nagy koncentrációban tartalmazza.
A gyümölcscukor megtalálható magában a finomított cukorban is, persze jóval kisebb koncentrációban. Ezenfelül megvásárolhatjuk tiszta, kristályos formában, de a magas fruktóztartalmú szirupban (HFS) is találkozhatunk vele. Ez utóbbi a fruktóz mellett egyébként glükózt, búzát, rizst, kukoricakeményítőt és még más forrásból származó cukrokat és keményítőket is tartalmazhat.
A fruktóz egy monoszacharid, egy egyszerű és természetes édesítőszer. Egyike a legédesebb természetes tápanyagoknak, melyek kevés kalóriát tartalmaznak és mégis számos funkcionális és táplálkozási tulajdonságukból fakadóan értékes élelmiszer összetevő lesz.
A gyümölcscukor általában a kalória mintegy 9%-át teszi ki egy normális étrendben.
A magas fruktóztartalmú szirup bevezetése során igen nagy mértékben csökkent az egyszerű cukrok és a keményítő vagy a glükóz és a fruktóz aránya, mert a HFSbe egyre több szacharózt tesznek.
A tiszta, kristályos fruktóz szénhidráttartalma elhanyagolható, éppen ezért kiválóan alkalmas minden diétába.
A fruktóz valóban egy kiváló minőségű összetevő csodálatos fizikai és funkcionális tulajdonságokkal. Amellett, hogy javítja az ételek édes ízét és állagát, hosszabban eltarthatóvá és lágyabbá teszi őket. Védi az ételek textúráját és zamatát.
Ez a legédesebb ízű cukor, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb elegendő.
Ez a legédesebb ízű cukor, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb elegendő.