Gyümölcscukor vásárlásaGyümölcscukor

Tények a gyümölcscukorról

(0/0)

Mi is az a fruktóz?

A szénhidrát az egyik legfontosabb eleme az emberi táplálkozásnak, hiszen mi az ősidőkben először ezzel az anyaggal találkoztunk: ott voltak a gabonákban és a gumókban, a mézben, a gyümölcsökben és a zöldségekben az olyan egyszerű cukrok, mint a glükóz és a fruktóz.

A módszerek azonban egyre finomodtak és kifejlesztették a cukornádból és a cukorrépából a szacharózt, ami már egyáltalán nem járt olyan előnyökkel, mint az egyszerű cukrok, mint például a gyümölcscukor.

dinnye-fruktoz

A tiszta kristályos fruktózt először 20 évvel ezelőtt dobták a piacra, mint élelmiszer és üdítőital alapanyagot, miután kissé hamarabb egészségügyi hatásait is kikutatták. A tiszta, kristályos fruktóz elhanyagolható mennyiségben tartalmazott szénhidrátot, ugyanakkor ehelyett számos más értékes tápanyagot tartalmaz. Az élelmiszer tudósok és szakemberek előnyben részesítik a tiszta, kristályos fruktózt, mert funkcionális tulajdonságain túl olyan édességgel rendelkezik, ami által használata kiterjeszthető a legkülönbözőbb ételekre és italokra.

A fruktóz előállítása

A tiszta, kristályos fruktóz egy olyan termék, melyet kukoricából állítanak elő, kétféle módszerrel. Azonban az első módszer szerint a kukoricamagból kivonják kukoricakeményítőt, melyet egy sor feldolgozási lépésben alakítanak fruktózzá, amíg a glükóz enzimatikusan fruktózzá alakul. Az utóbbi eljárásban ezzel szemben a kukorica egy enzimatikusan hidrolizált folyamatban vesz részt, hogy a diszacharid kötést feloldják és felszabadulhasson a glükóz és a fruktóz. Mindkét folyamat végén a gyümölcscukor kikristályosodik, megszárad és így a kívánt szemcseméretűre őrlik, majd csomagolják. A kristályos termék már igen ragyogó fehér és magas tisztaságú.

Gyümölcscukor és HFS (magas fruktóz tartalmú szirup) nem ugyanaz. A fruktóz édesebb, mint a répacukor, íze szelídebb és kevesebb kalóriát is tartalmaz. A gyümölcscukor alacsony glikémiás indexű, nem okoz kiugróan magas vagy alacsony vércukorértékeket.

A kristályos fruktóz és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup nem ugyanaz!

A nyilvánosság, a sajtó, de sokszor még a tudósok is összetévesztik a kristályos cukrot a magas fruktóz tartalmú sziruppal (HFC vagy HFS). ez a két termék azonban eléggé sok mindenben eltér. Bár a legtöbben arra számítanak, hogy a tiszta, kristályos fruktóz ugyanannyi mennyiségben tartalmaz fruktózt, mint a HFS, mégis valójában a HFS fele-fele arányban gyümölcscukorból és szacahrózból áll.

Ez a különbség kémiailag igen jelentős és jelentős különbségekhez vezet az egyes élelmiszer ipari alkalmazások és a fiziológiai válaszok esetében.

Biztonságossága

A gyümölcscukorra és a HFS-re már régóta úgy tekintenek mint teljesen biztonságos anyagokra. A GRAS minősítést alaposan dokumentált számos irányadó tudományos értékelésnek és kutatásnak köszönhetik. Az FDa arra a következtetésre jutott, hogy a magas fruktóz kukoricaszirup teljesen biztonságos az élelmiszerekben való felhasználásra. Az ILSi szakértői testülete megállapította, hogy a fruktóz értékes, hagyományos energiaforrás és nincs alapja annak, hogy felhasználására vonatkozólag meg kellene határozni egy napi maximum ajánlott mennyiséget. 

Az ENSZ és a WHO közleményben tudatták véleményüket, mely szerint az elhízásért jórészt a szacharóz tehető felelőssé, így azt mindenképpen érdemesebb lenne leváltani egy sokkal biztonságosabb alternatívára, ami nem okoz szív- és érrendszeri megbetegedéseket, cukorbetegséget és elhízást sem. A fruktóz pedig egy ilyen lehetséges alternatívának bizonyult. 

A fruktóz által egészen új élelmiszeripari termékek és italok kerülhettek az áruházak polcaira, hiszen stabil szerkezetének köszönhetően nagyban növeli az egyes élelmiszer eltarthatóságát, szavatosságát. ráadásul nem-kristályosodó tulajdonságának köszönhetően nedves és puha kekszeket, fagyasztott gyümölcsleveket és csökkentett energiatartalmú ételeket is elő lehetett állítani, ezek sokkal krémesebbek és zamatosabbak lettek, mintha szacharózzal készültek volna.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).